Om Anna Jansson

om-anna

Jag tänkte inte bli författare. Det var något som drabbade mej, som en latent sjukdom som bara bröt ut, när lusten att skriva inte längre gick att hålla tillbaka.

Jag föddes 1958 på Gotland. Det hela började hemma vid brasan med gammelmormor Anna, som jag är döpt efter, och pappa. De var fantastiska historieberättare. De berättade om förr, anekdoter och sagor och fantasierna flödade. Vi hade inte teve på den tiden och de hade tid att lyssna på mej – jag fick träna på vad som fungerade och inte fungerade när man berättar en historia. Min mamma älskade böcker och läste för oss varje kväll.

Jag hade som sagt inga planer på att bli författare. Jag blev sjuksköterska och arbetade i 25 år, varav 18 på lungmedicin i Örebro. Jag träffade min man och fick tre barn och hann inte tänka på att skriva förrän jag fyllde 40 år. 1998 mötte jag en åttioårig kvinna som blivit misshandlad av sin psykiskt sjuke son. Mitt författarskap föddes ur den bestörtning hennes berättelse väckte. Ett civiliserat samhälle måste kunna ta hand om utsatta människor bättre än så. Resultatet blev min första kriminalroman Stum sitter guden som utspelar sig på Gotland med Maria Wern som huvudperson.

I sju år dubbeljobbade jag som sjuksköterska och författare, men när min man dog 2007, och barnen vid samma tid flyttade hemifrån, tog jag språnget att skriva på heltid. Och det har gått bra.

20 år och cirka 60 böcker sen debuten firade vi jubileum 2020 för Maria Wernserien med en fest för alla dem som under de här åren stått vid min sida. Det var precis innan hela Sverige stängde ned på grund av covid 19. Böckerna om Maria Wern har filmatiserats med Eva Röse i huvudrollen och har i många år gått som teveserie. Jag har skrivit två läroböcker i vårdetik och föreläst i ämnet i 15 års tid med statsvetaren Agneta Blom. Det har blivit en feelgoodserie om Angelika Lagermark, hårfrisörska i Visby och en ny kriminalromanserie från Örebro med Kristoffer Bark som huvudperson, för vilken jag fått Stora Kulturpriset till Hjalmarbergmans minne 2020. Över fyra miljoner böcker har det blivit bara i Sverige och de har nått ut till 17 länder. Och snart är det dags för nästa jubileum!

I år kommer den 20de boken i min barnbokserie om Detektiv Emil Wern ut på Rabén och Sjögren. Emil Wern är son till Maria Wern och jag tyckte det var en rolig idé att deras universum är gemensamt. I barnböckerna är Maria polis och griper skurkarna, men det är Emil och hans gäng som listar ut vem den skyldige är.

Det är en ofattbar lycka för mej att få göra det jag helst av allt vill i livet; att skriva. Jag är aldrig ensam fast jag sitter alldeles solo i min skrubb på övervåningen. Jag bestämmer i fantasin var jag befinner mej och vem jag träffar och jag är så glad att mina läsare vill följa med på mina på äventyr.